De waarde van opleiden

Het animo om als huisarts in Zeeland opgeleid te worden is er, alleen schort het aan opleidingsplekken. “Terwijl het ook zo ontzettend waardevol is voor jezelf om jonge huisartsen op te leiden”, motiveert Hanneke Hage, zelf samen met haar collega’s huisartsopleider in huisartsenpraktijk De Waag te Brouwershaven. “Het hoort gewoon bij ons vak”.

Al 18 jaar leidt Hanneke AIOS op in haar praktijk. Sinds twee jaar is Hanneke ambassadeur voor huisartsenopleidingen in Zeeland. “Ik werf opleiders. Hoe? Bellen, bellen, bellen! Door artsen persoonlijk te benaderen krijg ik ze zover om zich door mij te laten informeren.” Daarvoor put zij vooral uit eigen ervaring. “Het houdt je scherp, het dwingt je tot het bijhouden van de richtlijnen en tot zelfreflectie. Het is een enorme verrijking en nog eens hartstikke leuk.”

Inzetten op verbreding

Het opleiders tekort ligt in het tweede jaar van de opleiding, de chronische stage. Hage: “Dat zijn bijvoorbeeld plaatsen op de spoedeisende hulp voor nodig, en in verpleeghuizen of intramurale GGZ instellingen. Het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ), ZorgSaam (Terneuzen) en Emergis leiden al zoveel op als zij kunnen. We zoeken daarom plaatsen in onder meer verpleeghuizen waar specialisten ouderengeneeskunde tijd en interesse hebben om op te leiden.”

De toekomst staat op het spel!
Opleiden is waardevol voor jezelf en voor de toekomstbestendigheid van de huisartsenzorg in Zeeland. Ook aan plekken voor het opleiden van PA’s en VS-en is een tekort. Nieuwsgierig geworden? Neem dan contact op met Hanneke Hage.

Oproep
We delen graag de enthousiaste verhalen van huisartsen die AIOS, PA en/of VS-en opleiden in de eigen praktijk. En zijn dus op zoek naar die huisartsen en opleiders. Wil jij je ervaringen delen met andere huisartsen in Zeeland, meld je dan aan bij de redactie.

 

 

 

 

(c) copyright ZHCO | Sitemap | Disclaimer | Privacyverklaring | Website door: DORST