Coronavirus in Nederland
Heeft u corona klachten? Ga dan NIET naar de huisarts of huisartsenpost toe maar neem TELEFONISCH contact op met de huisarts of huisartsenpost. Voor een Corona-test belt u 0800 – 1202. Voor algemene vragen over Corona belt u het landelijk informatienummer: 0800 - 1351. Lees verder >

Opleiden

OPLEIDEN: ZORGEN OM AANTAL PLEKKEN

In september 2020 zijn vier artsen met de opleiding gestart, in maart startten er nog eens vier en in september starten zes artsen met de opleiding in Zeeland tot huisarts. Na de zomervakantie starten dan ook zeven professionals met de opleiding tot PA. En daarna nog eens 15 in een jaar tijd.

Het aantal beschikbare opleidingsplekken is wel gegroeid, maar het is voor de komende jaren nog steeds onvoldoende.

De langere termijn

De opleiding tot huisarts duurt drie jaar, een opleiding tot PA neemt 2,5 jaar in beslag.

“We moeten ons dus vooral zorgen maken voor de langere termijn”, zegt Anouchka Miltenburg van Nucleus zorg. “De wil is er wel bij de artsen, maar het opleiden zorgt bij de praktijken ook voor een belasting die niet altijd kan. En een student moet wel voldoende aandacht kunnen krijgen. En soms is het gebouw niet geschikt en is er gewoonweg geen plek voor.”

Het tekort aan opleidingsplaatsen staat hoog op de agenda van ZHCo en Nucleus. Het is immers belangrijk om voldoende personeel te behouden in Zeeland in de toekomst. Zij zijn dan ook intensief in gesprek met de partijen.

Gezamenlijke aanpak

Huisarts te Axel Yuri Samamdar, denkt ook dat samenwerking van de kleinere praktijken opleidingsplaatsen oplevert: “Grote praktijken hebben logischerwijs meer ruimte en draagvlak voor een stagiair. Als kleinere praktijk kun je wel samen met andere collega’s een stoel delen. Leid samen op en creëer daarmee een opleidingsplek, ik denk dat dat kan. En laat anders weten waarom het niet kan, waar het probleem zit.”

 

(c) copyright ZHCO | Sitemap | Disclaimer | Privacyverklaring | Website door: DORST