De Zeeuwse Huisartsen Coöperatie is gefuseerd met PeriScaldes. Een nieuwe website is op komst!
Kijk tot die tijd op www.periscaldes.nl voor de meest recente informatie. Lees verder >

Digitalisering

DIGITALISERING: PRIMEUR IN ZEELAND

Primeur voor praktijk Axel met digitale triage

Zijn praktijk staat bekend als innovatief. Waar een ander behoefte heeft aan houvast en structuur, houden de mensen binnen de praktijk van huisarts Yuri Samandar van verandering. Logisch dat je dan een voorsprong hebt en nu kan zeggen dat je de eerste bent in Zeeland met een digitale triage. “Voor ons was het leuk dat de kans er kwam”.

“Ik kan niet wachten, ik had al veel eerder met digitale triage willen starten. Tien jaar geleden verbaasde ik mij al over het feit dat we zo weinig digitaal doen. In die afgelopen tien jaar is veel veranderd. We hebben meer groepspraktijken, heel veel praktijkondersteuners en de druk binnen de praktijk neemt alleen maar toe. We hebben te maken met meer complexe patiënten en vergrijzing. En aan de andere kant steeds meer moeite om personeel te vinden. Als we zo doorgaan lopen we onszelf voorbij. Wil je daar wat aan doen, dan moet je vooruit kijken en veranderen”, vindt Yuri.

CZ ondersteunt traject naar digitalisering

Als praktijkhoudend arts ging hij op onderzoek uit, maar liep snel vast. “Je schrikt van het grote aantal beschikbare software. Het huidige programma van CZ om de huisartsenzorg in Zeeland toekomstbestendig te houden, bood een enorme uitkomst, ik heb daar meteen gebruik van gemaakt.”

En zo haakte Jorien Esser, innovatiemanager bij de zorgverzekeraar, aan bij Yuri. “Als zorgverzekeraar willen we samen met de huisartsen de zorg toekomstbestendig houden. De urgentie hiervan wordt gevoeld, maar brengt ook gemengde gevoelens over wat hiervoor nodig is. Juist Zeeland kent heel veel kansen om leuke nieuwe dingen te testen en dat gaat bij Yuri gebeuren.”
Yuri: “Jorien heeft op basis van mijn wensen de software vergeleken. Uiteindelijk heb ik een keuze gemaakt uit een selectie. CZ en ik doen dit echt samen”.

Op 27 juni start de praktijk in Axel met digitale triage middels het platform ‘Spreekuur’.

Slimme triage effectief

Heel zwart-wit gezien vervangt Spreekuur voor de patiënt het bellen of langsgaan.

Een patiënt logt in op een computer of mobiel apparaat, zoals een smartphone, en meldt zich aan. Na het invoeren van de personalia, de voorgeschiedenis en het ziektebeeld volgt een aantal vragen volgens de triage-richtlijn. Op basis daarvan besluit een assistent zelf te beantwoorden of om de vragen door te spelen aan de huisarts. Een videoconsult behoort ook tot de mogelijkheden. Spreekuur is gekoppeld aan het eigen HIS, huisartsinformatiesysteem.

Yuri is ontzettend enthousiast over de werkwijze en de ‘positieve bijwerkingen’ en staat te popelen. “Hiermee is de juiste zorg sneller op de juiste plek. Uiteindelijk levert het tijd op, want er is minder drukte in de praktijk. Dankzij de digitale triage heb je uiteindelijk minder mensen nodig.”

Aanpak digitalisering binnen de praktijk

“De implementatie binnen de praktijk is de eerste stap. De een is sneller dan de ander met verandering, en de een heeft meer weerstand dan de ander. Wij hebben speciaal een groepje samengesteld: een praktijkondersteuner, assistente, verpleegkundig specialist een manager en ik zijn aanspreekpunt bij vragen.”

Na de implementatie volgt het informeren van de patiënt via allerlei kanalen. Samandar: “Die moeten meegaan in onze werkwijze. Gelukkig hebben zij veel vertrouwen in de mensen binnen een praktijk. En wanneer deze zelf enthousiast zijn, kritiek serieus nemen en dingen die we doen uitleggen dan verandert de mentaliteit van de patiënt. Zij zullen leren dat ze al veel zelf kunnen oplossen, daar ben ik van overtuigd.”

Overtuigd van digitaal als normaal

“Het opnieuw inrichten van de huisartsenzorg is echt noodzakelijk. Ik denk dat je echt 30 procent van al je consulten digitaal kan afhandelen. En dat je dus meer tijd kunt stoppen in de mensen die dat nodig hebben. Digitaal wordt normaal, kijk maar naar het pinnen wat we nu massaal doen”, verzekert Samandar.

“Start met één ding dat het beste bij je praktijk past. Ja, ik houd van verandering, maar het is ook écht nodig.”

Nieuwsgierig naar digitale triage? Neem contact op met CZ en laat je adviseren over welk programma het beste bij je past.

 

(c) copyright ZHCO | Sitemap | Disclaimer | Privacyverklaring | Website door: DORST