De Zeeuwse Huisartsen Coöperatie is gefuseerd met PeriScaldes. Een nieuwe website is op komst!
Kijk tot die tijd op www.periscaldes.nl voor de meest recente informatie. Lees verder >

Huisartsenpraktijk Colijnsplaat enthousiast over opleiden van PA

Al een aantal jaren worden binnen de Zeeuwse huisartsenzorg Physician Assistant en Verpleegkundig specialisten opgeleid. Deze zorgproffesionals zijn werkzaam binnen de huisartsendagpraktijken en de huisartsenposten. De inzet van PA’s en Verpleegkundig specialisten is één van de wapens in de strijd tegen de hoge werkdruk onder de huisartsen in Zeeland. In Huisartsenpraktijk Colijnsplaat profiteren de huisartsen drie dagen per week van de ondersteunende werkzaamheden van een PA: een Physician Assistant.

Zeven Zeeuwse studenten startten dit schooljaar met de master PA op de HAN, hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Nijmegen is ver van huis, maar daar wordt nu eenmaal dankzij de Wientjesgelden en de inzet van huisartsenorganisaties Nucleus en de ZHCO de 2,5 jaar durende master aangeboden, die gericht is op het verlagen van de werkdruk onder de Zeeuwse huisartsen. Enerzijds door het zo voor huisartsen aantrekkelijker te maken om in Zeeland aan de slag te gaan en anderzijds door zorgmedewerkers op te leiden tot Physician Assistant, zodat zij de huisartsen kunnen ontlasten.

 

PA is breed inzetbaar

De PA’s in opleiding lopen vanaf deze maand gemiddeld 17 uur stages in de ziekenhuizen (Chirurgie, Interne Geneeskunde, de SEH), zijn een dag in de week op de huisartsenpraktijk en een dag op school in Nijmegen. Het is een gesubsidieerd traject dat volledige kostendekkend is voor de huisarts. De HAN-studenten hebben al een hbo-opleiding in de gezondheidszorg afgerond en minimaal 2 jaar werkervaring in de zorg.

 

Een van die zeven studenten is Mieke Valk (38) die in Colijnsplaat, op de praktijk van huisarts Michel ten Have, inmiddels zelfstandig spreekuur draait, medicatie voorschrijft en doorverwijst naar medisch specialisten. Dienst op de huisartsenpost hoort er ook bij.

“In tegenstelling tot de AIOS (Arts In Opleiding tot Specialist) is de Physician Assistant nog een vrij onbekend fenomeen in Zeeland en dat is best jammer”, vindt Mieke.

“Een AIOS zal in eerste instantie meer kennis hebben, omdat die meer pathologisch is onderlegd. Een PA-er heeft over het algemeen weer meer levenservaring en kan eerder een consult goed volgen en het geleerde toepassen. Bij een PA-er zie je een meer stabiele, stijgende lijn”.

Ze hoopt artsen enthousiast te maken voor het aannemen van een PA: “Ik wil vooral laten weten hoe tof het is om een goede plek te hebben voor een PA in opleiding en hoe fijn het is voor een huisarts om op te leiden.” En dat beaamt Ten Have wel.

 

Als huisarts werken met een PA

“Werken met een PA studente als Mieke is geweldig, want ze zijn heel gemotiveerd”, zegt de huisarts en opleider. “Deze studenten hebben bewust gekozen voor de huisartsengeneeskunde. Om op deze manier de kennisoverdracht te kunnen doen is heel erg leuk.” Ook zegt hij er zelf van te leren: “Dankzij haar achtergrond in de fysiotherapie, fris ik mijn kennis weer op over het bewegingsapparaat tijdens een anamnese. En wanneer ik dingen moet uitleggen of vragen krijg over het waarom, dan zet me dat aan het denken. Veel doe ik automatisch. Dit houdt me scherp en het geeft energie.”

 

‘Het houdt me scherp en het geeft energie’

 

Opleiden: alleen maar winnaars

Ten Have: “Het kost tijd. Je investering zit in het feit dat je meer dreigt uit te lopen met je consulten. Dan neem ik af en toe een patiënt van haar over. Wat je terugkrijgt is een stuk verdieping in je vak. En groei: je moet nadenken over hoe je dingen uitlegt. Je ziet ook je tekortkomingen. Zo blijf je groeien.”

Mieke: “En een PA is al vrij snel zelfstandig en kan zo’n 80 procent van het werk van de huisarts uitvoeren. Tegen lagere loonkosten.” Vanaf deze maand draait ze solo het spreekuur, Ten Have is er als back-up. “Als ik vast dreig te lopen, dan springt Michel bij. Ik heb een veilige situatie om dingen te leren”. Ten Have: “Dat maakt dat ze ook durft te leren.”

 

PA als grote meerwaarde voor de huisartsenpraktijk nu en in de toekomst

Net als veel van zijn Zeeuwse collega’s zal Ten Have voor zijn pensioen een opvolger voor zijn praktijk moeten vinden. “Ik wil hier wel blijven”, zegt Mieke. “Ik heb de verdieping die ik zocht gevonden.” “Dat zou zeker prettig zijn”, reageert Ten Have, “omdat we dan als samenwerkende huisartsenpraktijken minder huisartsen nodig hebben om het draaiende te houden op Noord-Beveland.”

 

Opleiden in Zeeland

Mieke hoopt dat meer studenten de voordelen van Zeeland gaan inzien. “Je hebt over het algemeen blije patiënten en arts-patiënt is vertrouwd met elkaar.” Ten Have op zijn beurt, raadt het opleiden van een PA of Verpleegkundig specialist elke huisarts aan. “Het houdt je scherp en de ondersteuning geeft ook een zekere verlichting. Niet alleen de complexe gevallen blijven over. Je kunt zelf filteren wat je ook wilt doen en dat doe je dan samen.”

 

Opleiden is het nieuwe werven!

In totaal zullen dankzij de overheidsfinanciering uit dit project 20 studenten worden opgeleid tot Physician Assistant: dit jaar 7, volgend jaar 7 en het jaar erna nog 6.

Voor het opleiden van de toekomstige PA’s worden nog opleiders gezocht.

 

En hier worden momenteel enthousiast PA’s vanuit de Wientjesgelden opgeleid:

Huisartsenpraktijk Zoutelande, Colijnsplaat, Thoveling en Koudekerke, Huisartsencentrum Axel, Huisartsenpraktijk Groenendijk in Kloosterzande en Triniteit in Terneuzen.

 

Interesse om zorgprofessionals op te gaan leiden? Neem contact op met de huisartsenorganisaties ZHCo (info@zhco.nl) of NucleusZorg (info@nucleuszorg.nl).

(c) copyright ZHCO | Sitemap | Disclaimer | Privacyverklaring | Website door: DORST