De Zeeuwse Huisartsen Coöperatie is gefuseerd met PeriScaldes. Een nieuwe website is op komst!
Kijk tot die tijd op www.periscaldes.nl voor de meest recente informatie. Lees verder >

VAKANTIEZORG VERLOOP

Hoe groot is de zorgvraag van toeristen in Zeeuws Vlaanderen? Dankzij verzamelde informatie hopen we hier in oktober antwoord op te kunnen geven. Om uiteindelijk het zorgaanbod voor toeristen te verbeteren.

Al een aantal jaren proberen de gemeente Sluis, Nucleuszorg, ZorgSaam en de ondernemers in het toerisme -verenigd in de Recron- de toegang tot zorg aan toeristen in de regio te verbeteren. Door de zorg beter te faciliteren en beter bereikbaar te maken. Maar echte kennis van de doelgroep ontbreekt. En daar is nu op ingespeeld.

Praktische verbeteringen
Telefoonnummers en openingstijden van de huisartsen worden elke zomer in de Badkoerier vermeld. Tijdens deze zomer zijn ook meer assistentes in Oostburg ingezet op de HAP. En enkele triagisten kregen een cursus medisch Duits aangeboden. Daarnaast hanteert ZorgSaam in de zomer nog steeds ruimere openingstijden voor de röntgenafdeling en werden in 2018 enkele huisartsen in West geschoold om eenvoudige breuken zelf te gipsen.
Nucleuszorg besloot dit jaar een flyer te verspreiden op campings en parken. Een flyer die tijdelijke bezoekers informatie geeft over waar en wanneer zij terecht kunnen met een medische hulpvraag.
Maar om het aanbod voor toeristen beter te laten aansluiten bij de vraag, is meer inzicht nodig in veel voorkomende vragen.

Een stapje verder: onderzoek
De HAP heeft daarom deze zomer de hulpvraag van toeristen geregistreerd.
Ook hebben de toeristen na hun HAP-bezoek een evaluatieformulier in moeten vullen, waarin ze ervaringen en tips aan de HAP aangeven.
Natuurlijk worden ook de bevindingen van de triagisten meegenomen.
Ook de recreatiehouders zijn actief bevraagd om hun beleving te delen. Waar lopen zij tegenaan? Wanneer en waarom melden hun gasten zich met een hulpvraag?

Eind september beoordeelt Nucleuszorg alle verzamelde informatie. Op basis daarvan gaan de gemeente Sluis, Nucleuszorg, ZorgSaam en de ondernemers in het toerisme in gesprek over de vraag of er aanleiding is om het zorgaanbod aan toeristen aan te passen en zo ja hoe.

Overige info:
– Elk jaar bezoeken meer dan honderdduizend toeristen Zeeuws Vlaanderen.
– Dit neemt de komende jaren toe, evenals het aantal vakantie-faciliteiten.
– Een aantal praktijken in West Zeeuws-Vlaanderen houden hier al rekening mee in hun zorgaanbod.
– De HAP is tijdens de ANW verantwoordelijk voor de acute zorg van passanten.
– Naast de SEH van ZorgSaam is over de grens in Knokke een huisartsenpost met beperkte openingstijden en een SEH. Hiervan wordt waarschijnlijk veelvuldig gebruik gemaakt door toeristen. Onduidelijk is hoeveel.

(c) copyright ZHCO | Sitemap | Disclaimer | Privacyverklaring | Website door: DORST