De Zeeuwse Huisartsen Coöperatie is gefuseerd met PeriScaldes. Een nieuwe website is op komst!
Kijk tot die tijd op www.periscaldes.nl voor de meest recente informatie. Lees verder >

Vragen aan Yuri Samandar, praktijkhoudend huisarts in Axel

Opleiden is het nieuwe werven

“Ga opleiden, zo zorg je dat in de toekomst in Zeeland er voldoende personeel in de huisartsenpraktijk is”, dat zegt Yuri Samandar, praktijkhoudend huisarts in Axel. Samandar biedt inmiddels 6 opleidingsplaatsen aan zowel huisarts, verpleegkundig specialisten, doktersassistenten en praktijkondersteuner Somatiek. “De grootste uitdaging is zorgen voor voldoende praktijkruimte.” Ontdek wat zijn visie op de huisartsenpraktijk van de toekomst is.

De huisartsenpraktijk van Samandar in Axel is een grote praktijk met 37 medewerkers. In 2017 zijn 3 huisartsenpraktijken samengegaan in 1 modern gezondheidscentrum in Axel.

In 2018 is daar ook de huisartsenpraktijk in Koewacht bijgekomen. “Het is dus een praktijk in de stad maar we leveren ook zorg in kleine kernen om ons heen,” aldus Samandar.

Toekomst van de huisartsenpraktijk

Over de toekomst van zijn praktijk is Samandar positief. Zijn visie op opleidingsmogelijkheden bieden binnen de praktijk zorgt daar ook voor. “Enerzijds heb je de drukke dagelijkse praktijk, anderzijds geloof ik dat je een huisartsenpraktijk ook als bedrijf moet zien en dat betekent vooruitkijken, een planning maken waar je over 1, 2 en 5 jaar wil staan. Om bij te blijven in een snel veranderend veld is dat mijns inziens essentieel.”

Er is nu, maar ook in de volgende jaren een tekort aan zorgpersoneel zowel in de 1e als 2e lijn. “Onze praktijkmanager zegt altijd dat opleiden het nieuwe werven is. Wij zijn een opleidingspraktijk voor doktersassistenten en hebben een goede samenwerking met Scalda hierin. Daarnaast bieden we een plek voor huisartsen in opleiding, praktijkondersteuners in opleiding en verpleegkundig specialisten in opleiding.” Die laatste groep is een relatief nieuwe groep in huisartsenland. Zij zullen, zeker met het tekort aan huisartsen in de regio, meer en meer een belangrijke rol spelen in de huisartsenpraktijk. “Je moet als huisarts wel bereid zijn om mee te gaan in deze verandering, de verpleegkundig specialisten leveren namelijk een groot deel van de zorg die je ook als huisarts biedt,” zegt Samandar.

Door op te leiden zorg je ervoor dat je als praktijk voldoende personeel houdt en mocht iemand na de opleiding ergens anders gaan werken dan hebben ze een goede basis meegekregen. De mensen die je opleidt zullen vaak in de regio blijven en zo zorg je ervoor dat je ook aan collega’s een continue stroom van nieuw personeel kan leveren.

Tot slot wil Samandar nog iets kwijt aan andere huisartsen: “Ga opleiden. Opleiden is leuk. Zo zorg je dat er in de toekomst in Zeeland voldoende personeel in de huisartsenpraktijk is. En wees niet bang voor veranderingen, we zullen als huisartsen mee moeten gaan om in de toekomst zonder problemen de huisartsenzorg te kunnen blijven leveren.”

In de huisartsenpraktijk van Samandar werken:

 • 6 Praktijkondersteuners Somatiek, zij zien de patiënten met chronische ziekten zoals Diabetes, Copd etc.
 • 3 Praktijk ondersteuners GGZ, zij leveren psychische zorg aan onze patiënten.
 • 7 huisartsen
 • 1 Verpleegkundig Specialist
 • 1 praktijkmanager
 • 1 financieel administratief medewerker
 • 12 doktersassistenten waarvan 6 assistenten tevens de opleiding Spreekuurondersteuner huisartsenzorg hebben gevolgd
 • 1 huisarts in opleiding
 • 2 verpleegkundig specialisten in opleiding
 • 2 doktersassistenten in opleiding
 • 1 Praktijkondersteuner Somatiek in opleiding

 

 

 

 

 

 

(c) copyright ZHCO | Sitemap | Disclaimer | Privacyverklaring | Website door: DORST