Van doktersassistente naar SOH

“Voor mezelf is de opleiding tot spreekuurondersteuner absoluut verrijkend geweest".
SOH2

Om de druk op de huisarts te verminderen, kunnen spreekuurondersteuners (SOH) ingezet worden. Doktersassistenten kunnen hier een opleiding voor volgen. Na voltooiing van deze opleiding kunnen zij een aantal behandelingen van de huisarts overnemen. Doktersassistenten die de opleiding tot spreekuurondersteuner doen kunnen een aantal behandelingen en taken van de huisarts overnemen. Het opleiden en inzetten van SOH’s geldt als een interventie in het kader van Meer Tijd voor de Patiënt. In mei start er een nieuwe SOH-opleiding en er zijn nog een aantal plekjes over. Kijk voor meer informatie op de community op Corpio of mail naar d.nijsse@dehuisartsenconnectie.nl.

Anne-Wil werkt als SOH en deelt graag haar ervaring. “In april 2022 heb ik mijn diploma voor de opleiding tot SOH afgerond. Mijn huisartsen hebben me hiertoe gestimuleerd omdat ze verwachtten dat ik hen daardoor nog meer zou kunnen ontlasten. De opleiding heb ik gevolgd bij KOEL en duurde negen maanden: de lesdagen waren in Goes en de toetsen (praktijk en theorie) waren in Zwijndrecht. Gedurende de opleiding liep ik dan stage op onze eigen praktijk en moest ik steeds weer een onderdeel laten aftekenen door de huisarts.”

Hoe heb je de opleiding ervaren?

“Ik vond het erg leuk om de opleiding te volgen. De opleiding is goed georganiseerd en professioneel opgezet. Ze zijn ook zeer benaderbaar. De theorie is wel best pittig, maar zeker te doen en interessant (hbo-denk niveau).”

Opleiden is de eerste stap. Kon je je opgedane kennis meteen toepassen?

“Toen ik eenmaal mijn diploma behaald had, moesten we wel even zoeken hoe we dit konden gaan toepassen. Een deel is planbare zorg (de enkels, cystitis, en kelen), maar de meeste zorg waar ik voor geleerd heb is niet planbaar. Dat vraagt van de doktersassistent wel flexibiliteit! Dat betekent dus dat je je geplande taken moet onderbreken en/of dat je collega’s e.e.a. moeten overnemen.

Mijn collega’s weten welke consulten ze bij mij kunnen plaatsen, dat is belangrijk, hier hebben we in het werkoverleg afspraken over gemaakt. Daar veel klachten niet één of twee dagen kunnen wachten, worden deze als ik niet aanwezig ben, alsnog gezien door de huisarts.”

Voelt je rol als SOH als een meerwaarde in de praktijk?

“Voor mezelf is de opleiding absoluut verrijkend geweest. De huisartsen vinden het fijn dat ik deze opleiding gevolgd heb en ervaren dit als absolute meerwaarde. Wat we merken is dat de patiënten nog wel eens moeten wennen dat ze niet door de arts maar door mij als SOH gezien worden, maar dat zal een kwestie van tijd zijn. Het helpt dat we in de praktijk ook al meerdere POH’s hebben en twee collega doktersassistentes bijna klaar zijn met de opleiding wondzorg. De patiënten gaan er dus wel steeds meer aan wennen dat ze niet altijd alleen door de huisarts gezien worden.”

Hoe hou je je kennis als SOH op peil?

“Na afronding van de opleiding moet je iedere twee jaar zes punten nascholen:

  • Iedere twee jaar 2 punten voor de basistheorie
  • Iedere twee jaar vrije keuze voor de overige 4 punten: ik heb dit jaar anticonceptie gekozen, en heb nu denk ik gemiddeld eens in de twee weken hier een spreekuur voor.”

Hoe is je functie als SOH nu georganiseerd?

“Bij ons heeft iedere doktersassistent een eigen dag spreekuur van 13.00-15.00. Als de doktersassistent ook SOH is, dan plannen we dit ook hierin. Indien nodig wordt er in de ochtend nog een extra SOH-spreekuur met 10 minuten per patiënt ingepland.”

Heb je tips voor andere praktijken?

“Het is van cruciaal belang dat de huisarts er echt achter staat dat de opleiding gevolgd gaat worden want de huisarts moet de assistente begeleiden (aftekenen, feedback geven), maar belangrijker misschien nog is dat ik me altijd gesteund voel door hen. Tevens moet er een SOH-behandelkamer zijn. Het is ook belangrijk dat het team zich meebeweegt met de ontwikkeling rondom opleiding SOH (zo heeft het gevolgen voor de triage daar bepaalde SU nu bij de SOH ingepland moet worden).”

Wil je meer informatie over het inzetten van een SOH of over het programma ‘Meer Tijd Voor de Patiënt’?

Kijk voor meer informatie over het inzetten van een Spreekuurondersteuner (SOH) op de community op Corpio of mail naar d.nijsse@dehuisartsenconnectie.nl.  Meer informatie over het programma 'Meer Tijd voor de Patiënt' vind je hier.