De Zeeuwse Huisartsen Coöperatie is gefuseerd met PeriScaldes. Een nieuwe website is op komst!
Kijk tot die tijd op www.periscaldes.nl voor de meest recente informatie. Lees verder >

Wat maakt het dokteren in Zeeuws-Vlaanderen zo leuk?

De Commissie Opvolging en Vestiging Zeeland wacht op het startsein om een ontmoeting te realiseren tussen huisartsen in Zeeland en jonge huisartsen met interesse in een toekomst als Zeeuwse huisarts. Een informeel gesprek tussen beide groepen werd ‘on hold’ gezet en het wachten is op versoepeling van de corona-maatregelen om deze alsnog op een nieuwe datum door te laten gaan.

Met de informele bijeenkomst wil de Commissie Opvolging en Vestiging Zeeland de provincie promoten onder jonge artsen en levert ons bruikbare kennis op. We weten uit onderzoek van de LHV dat de meeste jonge huisartsen zich uiteindelijk willen vestigen als praktijkhouder. Alleen is het vinden van de juiste huisarts of huisartsenpraktijk voor de pas afgestudeerden een uitdaging. Waar zit ‘m dat in?‘Da’s vast niks, daar in die uithoek’Om er achter te komen waar de schoen wringt en om het dokteren in het Zeeuwse eens goed te presenteren aan de jonge garde, werd de bijeenkomst ‘Ik werk het liefste als huisarts in Zeeland omdat …’ uitgedacht en gepland. Om kennis op te doen en een brug te slaan.

“We willen overbrengen wat het werken in de Zeeuws-Vlaamse praktijk nu echt leuk maakt”, vertelt Guus Jaspar, huisarts in Terneuzen. “Voor mij is dat, omdat het een kleine, afgesloten regio is en dat hier een plezierige mentaliteit heerst. Een plattelandsmentaliteit, zelfs in de stad. De lijntjes zijn kort, je kent elkaar en dat is overzichtelijk.”En voor de partners van? “Er is hier volop bedrijvigheid en perspectief. Kijk ook eens naar het Belgisch achterland, met mogelijkheden in Gent en Antwerpen”.

Verwachtingen versus verwachtingenTijdens de ‘meet en greet’, zoals Jaspar het zelf noemt, zullen ook de verschillen in verwachtingen tussen de zittende praktijkhouders en de toekomstige praktijkhouders aan bod komen.

Jaspar: “Wat je nu vooral ziet is dat zittende artsen vanuit hun eigen referentiekader naar jonge collega’s kijken. Maar de dingen zijn niet meer zoals ze waren in de tijd dat zij begonnen. Voor de nieuwe generatie zijn bijvoorbeeld ook andere activiteiten belangrijk. Alles opofferen voor de praktijk dat zie je niet meer. Dat wil niet zeggen dat er geen commitment voor de praktijk is. Integendeel, maar men wil op een andere wijze gefaciliteerd worden. Alleen door het voeren van een goed gesprek komt dat boven tafel. Door te vragen ‘wat vind jij belangrijk’ kun je naar elkaar toe groeien”.

Nieuwe datum voor de bijeenkomstDe jonge huisarts heeft ze voor het uitkiezen: vacatures om als huisarts aan de slag te gaan in Zeeland zijn er volop. Alleen al om die reden wordt een nieuwe datum voor de avond zo snel mogelijk bekend gemaakt via alle kanalen.

Anke de Boer, werkzaam bij de Landelijke Huisartsen Vereniging als beleidsmedewerker, neemt de begeleiding van deze bijeenkomst voor haar rekening. Ook zal zij kort vertellen over de uitkomsten van het landelijke LHV-onderzoek naar de werkwensen van huisartsen.En Annemarie Noordhoek en Frank van den Berg, van de Commissie Opvolging en Vestiging, geven inzicht in de activiteiten van de commissie die erop gericht zijn de praktijken toekomstbestendig te maken. Door huisartsen te ondersteunen bij praktijkopvolging en artsen te werven en te begeleiden, met bezoeken aan praktijken en partnerprogramma’s.De avond wordt organisatorisch ondersteund door het kringbureau Zeeland. De Huisartsenkring Zeeland, Nucleuszorg en de ZHCo maken deel uit van de Commissie Opvolging en Vestiging.

Aanmelden?Dat kan, ook van een aios, kan nog bij Marjan Neefs, LHV regiobureau Zuidwest-Nederland. Mail: m.neefs@lhv.nl.

..

 

Terug naar overzicht
(c) copyright ZHCO | Sitemap | Disclaimer | Privacyverklaring | Website door: DORST